Traditional Wooden House Reconversion / ArhiBox

first_img 2016 Projects Architects: ArhiBox Area Area of this architecture project 2016 Traditional Wooden House Reconversion / ArhiBox “COPY” Houses Save this picture!© Bogdan Pop+ 16 Share Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/781858/traditional-wooden-house-reconversion-arhibox Clipboard Romania Area:  214 m² Area:  214 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/781858/traditional-wooden-house-reconversion-arhibox Clipboard CopyHouses, Renovation•Vultureni, Romania Year:  photographs:  Bogdan Pop, Calin Lada, Mihai RacuPhotographs:  Bogdan Pop, Calin Lada, Mihai Racu, Courtesy of ArhiBox Structural Engineer:Marius SofleteCollaborators:Horatiu Racasan, Adela Borota, Calin Santa, Razvan StoianWater Infrastructures, Electricity And Heating:Cornel StanciuText:Mihai RacuArchitect In Charge:Mihai Racu, Calin LadaCity:VultureniCountry:RomaniaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Mihai RacuRecommended ProductsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40WindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWoodBruagBalcony BalustradesEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. The rural heritage is an important theme of the present in the Romanian context (and not only). Often, constructions that had a contribution in defining the character of a specific region are looked at in a negative manner due to the lack of some basic comfort elements (central heating, proper sanitary equipment etc.). In some cultures the wooden houses are suffering even more due to the image of the perishable material or a perceived lack of durability. The traditional house is perceived as opposite to the comfort ideal: the urban villa, made of brick and modern materials like P.V.C. window frames, gypsum boards, polystyrene thermal insulation and with more generous interior spaces. For many, the urban house is becoming an ideal that may justify huge financial efforts (translated in shortcomings in other aspects), an ideal that in the majority of cases is not just about comfort, but also about the need of representation and social.Save this picture!Before. Image Courtesy of ArhiBoxSave this picture!© Calin LadaMaybe one of the most affected areas in Romania is Maramures, an historical region where the wooden houses preserved and still inhabited until now are replaced with a stunning speed by hoses with brick walls and doubtful architectural style. Even the new touristic facilities, designed for those who want to visit the area for the beautiful landscapes and specific architecture and traditions do not have anything in common with the old wooden houses with pitched roofs covered in wood shingles that in a few years will be visitable only in the open air village museums.Save this picture!Floor PlanIn this context a family of young entrepreneurs, passionate about trekking and open air activities, that wanted a more peaceful life, close to nature, decided to move to the country side. The decision was taken after a couple of years searches, the two reorganising their life in such a way so they could work from home. They bought an old wooden house from Maramures that they planned to relocate near Cluj-Napoca, Romania and to refurbish it in such a way so it could meet all their comfort needs.Save this picture!© Bogdan PopIn the beginning the idea of moving a house was received with scepticism by the architects: why to remove a house from its context and move it in another area? The answer was offered by the beneficiaries: the house was to be demolished and transformed in firewood to make room for a new, modern house, raised with the money the owner’s son was sending from abroad, already some of the materials for the new house being prepared on the site.Save this picture!Floor PlanBeside the intention of saving the house, the young family also wanted the authenticity of the traditional object, of the nicely aged material that was to tell its story for the years to come in the new location. This authenticity is maybe one of the best reasons in choosing to refurbish an old house since it developed in time and it cannot be built, it cannot be fabricated.Save this picture!© Bogdan PopThe new site has around 32 hectares, out of which 15 are covered by forest. The future intentions are to save another two houses that would become the base of a family farm with bio products. Thus, this first house has a technical underground floor that is accommodating the central heating system and the batteries that together with the solar panels will provide the entire electricity need of the farm. The ground floor is comprised of a living area with an open kitchen, an office (that can be also used as a guest bedroom) and a toilet. The roof was brought to its original shape thus resulting two attic levels that allowed the architects to design two other bedrooms, each with its own dressing and bathroom and a multifunctional open space.Save this picture!© Mihai RacuThe removing and rebuilding of the house at the new site was made using craftsmen from Maramures (the area where the house was originally built). They also built the new roof structure and they crafted the wooden shingles for the roof covering. During the process, it was a pleasant surprise to observe the degree of understanding of the specific structural problems of wooden constructions proved by them. Their integration in the process was likely to contribute to the preservation of a traditional craft which otherwise is endangered, and also to send a message related to the interest in traditional wooden buildings to the communities they came from.Save this picture!© Mihai RacuThe owners of the house explicitly demanded that only traditional natural materials would be used: wood, sheep wool for thermal insulation, clay plaster, etc. The only modern elements were the wood window frames with stratified windows and the technical equipments.Save this picture!© Bogdan PopBeside the house in Vultureni, where they already spent the first winter, the couple created the online platform www.nepotdetaran.ro where they want to create a community of people that share the same values and which already brings together several other similar initiatives. We can consider this project a happy precedent.Project gallerySee allShow lessOpen Call: Contribute to Egypt’s Venice Pavilion Exhibition, “REFRAMING BACK//IMPERA…Call for SubmissionsVictory Heights Primary School / R+D StudioSelected Projects Share Year:  Traditional Wooden House Reconversion / ArhiBoxSave this projectSaveTraditional Wooden House Reconversion / ArhiBox ArchDaily “COPY” CopyAbout this officeArhiBox OfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationVultureniRomaniaPublished on February 11, 2016Cite: “Traditional Wooden House Reconversion / ArhiBox ” 11 Feb 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ AbstractFaucetshansgroheKitchen Mixers – Talis MShower ColumnsAXORShowers – AXOR LampShower by NendoWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMTable LampsAxolightTable Lights – SkirtDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Glass Pivot Door – Rabel 8700 Slim Super ThermalUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexExterior DeckingHouse of BambooDecking – BambooAnti-Corrosive CoatingsTIGERPowder Coating – Drylac® Bianco 605More products »Save想阅读文章的中文版本吗?传统木构建筑修复 / ArhiBox是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *